Advertenties

TiKiKo helpt goed doel met musical 'Djona's Saga'

Tilburgse Koerier 30-10-08

Decor Djona's Saga

 

TiKiKo helpt goed doel met musical 'Djona's Saga'

Het Tilburgse kinderkoor TiKiKo en Rotaryclub Tilburg-Leijdal hebben de handen ineen geslagen voor de productie 'Matilde'. Op 17, 18 en 19 (matinee) november staat de sprankelende musical op de planken van Theaters Tilburg.

Het Tilburgse kinder- en jongerenkoor TiKiKo speelt op 21, 22 en 23 november de spannende musical 'Djona's Saga' in Theaters Tilburg. Het koor maakte al eerder leuke musicals, zoals 'The Wiz' (2000) 'Alice' (2004) en 'Matilde' (2006). Met de musicals steunt het koor altijd een goed doel!

 

TiKiKo is opgericht in 1989. Het koor bestaat uit 120 kinderen en jongeren, Castverdeeld in 3 groepen: de aspiranten (6 tot 9 jaar), het jeugdkoor (10 tot 13 jaar) en het jongerenkoor (14 tot 24 jaar). TiKiKo heeft al vaak opgetreden in de Tilburgse schouwburg om geld in te zamelen om andere kinderen te helpen. Zo heeft het koor een weeshuis geholpen voor kinderen die gehandicapt zijn geraakt na de kernramp in het Russische Tsjernobyl in 1986. Twee jaar geleden haalde TiKiKo met de musical Matilde genoeg geld op om scholen in Indonesië weer te kunnen opbouwen die door de tsunami waren verwoest.

Straatkinderen

TiKiKoDeze keer steunen TiKiKo en Rotary Tilburg-Leijdal samen straatkinderen in Rio de Janeiro, Brazilië. Ze willen vooral de gehandicapte kinderen in die stad helpen, die kansloos zijn zonder hulp van anderen. Daarom steunt TiKiKo het bureau Projeto Legal. Dit bureau helpt met de dood bedreigde kinderen, tieners en jong volwassenen in Rio de Janeiro. Elke maand worden daar meer dan 100 kinderen vermoord omdat zij getuige waren van misdaden of door drugskoeriers werden gebruikt. Projeto Legal heeft dringend geld nodig om een bus in te richten als mobiel kantoor. Zo kan het bureau straatkinderen in een groter gebied helpen. Alle leden van TiKiKo doen erg hun best om ook nu weer zoveel mogelijk geld in te zamelen!

Repeteren

Het maken van de nieuwe musical Djona's Saga en het repeterenTiKiKo met zo'n grote groep is natuurlijk best moeilijk. Met veel geduld oefenen de kinderen de verschillende scènes met zang, dans en spel. "We hebben eerst audities gehouden en zo de hoofdrolspelers en de solozangers geselecteerd. We hebben de kinderen rollen gegeven die zoveel mogelijk bij hen passen", zegt regisseur Marjolein de Buijzer. "Sommige kinderen die niet zo goed kunnen zingen, kunnen bijvoorbeeld wel heel goed toneelspelen en dansen", vertelt Geertje Hochstenbach, die zorgt voor de choreografie in de musical. Heel veel vrijwilligers zorgen ervoor dat alles goed verloopt op het podium en achter de schermen. Bijvoorbeeld dat alle kinderen ook precies weten waar ze moeten staan op het toneel en op welk moment. En dat alles ook nog muisstil, zonder lawaai te maken!

Zenuwachtig

De kinderen zijn al best wel zenuwachtig, want binnenkort gaat het gebeuren. "Over een paar TiKiKoweken staan we er al, en er moet nog best veel gedaan worden. Best spannend !", vertelt Janneke. Zij heeft de solorol van spion. Ze heeft haar rol eerst alleen geoefend en daarna samen met de andere kinderen de scènes gespeeld. "Het wordt wel steeds leuker omdat alle afzonderlijk gerepeteerde stukjes nu bij elkaar komen, en dan zien alle kinderen ook ineens het hele verhaal veel duidelijker", legt Steffie uit. Zij is al heel veel jaren bij TiKiKo en speelt deze keer de rol van hofdame.

 

 

Het verhaal

Djona's Saga vertelt over een schitterend land met kleine dorpjes in prachtige valleien, omringd door groene velden en glinsterende waterpartijen en vol mooie bloesemtuinen. De regerende koningin is er niet meer en nu wordt het land geregeerd door Kaat, haar voormalige raadsvrouw. Zij zal regeren tot er een nieuwe koningin is gevonden. TiKiKoDegene die koningin wil worden moet eerst drie hele zware en moeilijke opdrachten uitvoeren. Djona en Faye zijn twee zusjes, die terecht zijn gekomen in het land. Zij besluiten te doen wat niemand durft: de drie moeilijke opdrachten aanvaarden en zo het land weer een nieuwe koningin geven. De musical gaat over sluwe praktijken, hulp uit onverwachte hoek, moed en over geloven in jezelf. Er zijn twee hoofdrollen; die van Fay wordt gespeeld door Hannah, en die van Djona door Marjolein. "Er is een heel ontroerende scène bij die wij samen doen, waarvan we zelf nog steeds bijna moeten huilen", vertelt Marjolein.

De voorbereidingen

ROCVoor zo'n productie zijn natuurlijk ook veel kostuums nodig, en daarvoor werkt TiKiKo samen met de school ROC Tilburg. De kleding voor de musical is ontworpen en gemaakt door studenten van de school. "Vooral de vogel- en drakenpakjes zijn erg mooi geworden", vindt TiKiKo's voorzitter Linda Middelhof. De decors werden geschilderd door de Tilburgse kunstenaar Rob van Trier.

 

 

 

Kaarten

Je kunt de musical Djona's Saga zien op vrijdag 21 en zaterdag 22 november om 20.15 uur.

Djona's Saga

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Komende evenementen

No current events.

Facebook

Verjaardagskalender

Vandaag jarig
Maud van Willigen (10 jr.)

Binnenkort jarig
Babette den Dungen (29 sep)
Amber van Rutten (30 sep)
Lissa Kwakoe (2 okt)
Esmee van den Berg (15 okt)

Onlangs jarig
Imane Otmani (15 sep)
Tieke van Roy (23 aug)
Milou van de Weijdeven (19 aug)
Demy Donders (7 aug)