Advertenties

A-Status TiKiKo

50.000 euro voor straatkinderen in Brazilië

Scene uit Djona's Saga, waarmee TiKiKo hoge ogen gooide en de A-Status kreeg toebedeeld. Grote tevredenheid dus bij de hechte groep van TiKiKo, de vrijwilligers en hulpkrachten over de voorstellingen en het grote bedrag voor de straatkinderen in Brazilië.

Vijf dagen lang was de Tilburgse schouwburg in november het werkveld voor het Tilburgse jeugd- en jongerenkoor TiKiKo met de musical 'Djona's Saga', voor intensieve repetitiedagen en drie voorstellingen.

De première was een doorslaand succes en de daaropvolgende voorstellingen kregen vele complimenten vanuit het publiek. In aanwezigheid van een vakjury en burgemeester Vreeman bracht dit amateurkoor op professioneel niveau een schitterende musical en werd een indrukwekkend bedrag - 50.000 euro - overhandigd aan Projeto Legal, voor straatkinderen in Brazilië.

Als klap op de vuurpijl ontving TiKiKo vorige week het juryrapport van de Stichting Amateurkunst, inzake de beoordeling van 'Djona's Saga'. Het werd de absolute kroon op het werk, want TiKiKo promoveerde met hoge cijfers van de B-status naar niveau A voor Muziektheaterproducerende verenigingen.

Dubbelslag TiKiKo en Brazilië

Iedere twee jaar wordt een grote musical voorbereid waarin alle leden, jong en oud, kunnen schitteren. En telkens weer wordt dit evenement gekoppeld aan een goed kinderdoel. Met man en macht werd ook deze keer weer door een grote groep vrijwilligers en ouders toegewerkt naar de optredens in de schouwburg, een hele organisatie rondom een koor van bijna honderd leden.

Rotary

"Mede dankzij de samenwerking van TiKiKo met Rotaryclub Tilburg-Leijdal lukte het ondanks de economische recessie om de voorstellingen en de professionele ondersteuning gefinancierd te krijgen en daarnaast door middel van sponsoring en donaties een substantieel bedrag in te zamelen voor het goede doel" zegt woordvoerder Jan de Waal Malefijt. "De schouwburg werd opnieuw het toneel van een hartverwarmende samenwerking. De prachtige decors werden geschilderd door Rob van Trier, die genoot van de samenwerking met het koor. Een grote groep hulpouders begeleidde het op- en afkomen en kleden van de verschillende groepen kinderen in iedere afzonderlijke scène en een professioneel team van grimeurs zorgde voor een zodanige metamorfose van de jonge artiesten dat sommige ouders hun kinderen niet meer herkenden."

'Djona's Saga' werd gebaseerd op verhalen uit Marjolein en Hannah speelden de rollen van Djona en Fayeverschillende jeugdboeken. Het artistieke team (Carla de Waal, Geertje Hochstenbach en Marjolein de Buijzer) had er deze keer bewust op aangestuurd om het koor een ander soort musical te laten brengen dan in voorgaande jaren en een zodanig professioneel niveau te halen dat promotie naar de A-status zou kunnen worden bereikt. Het drietal schreef een boeiend verhaal en bedacht daarbij prachtige muziekstukken en spelscènes die in een rustige, bijna serene sfeer op het podium werden gebracht en die in de zaal exact overkwamen als was bedoeld. Menigeen pinkte een traantje weg bij de mooie liedjes van Djona en Faye (Marjolein en Hannah) en de gebochelde verschoppeling Bodi (Janneke). De volwassen manier waarop Maaike het personage van Kaat neerzette dwong respect af. "In combinatie met de fraaie decors en belichting een productie om op het puntje van je stoel te zitten" glunderde voorzitter Linda Middelhof.

Kwaliteit

Na afloop van de voorstellingen lieten vele bezoekers weten onder de indruk te zijn van de hoge kwaliteit die het artistieke team met een groep kinderen had weten te bereiken. "Een musical met minder echte uitschieters, maar wel met een mooi verhaal, op indringende manier gepresenteerd", aldus Carla de Waal (muzikale leiding). "Het leuke is dat steeds meer jonge leden in het koor doorgroeien naar een hoger niveau en tijdens zo'n grote productie laten zien dat er niet één maar vele goede solisten zijn". Ook burgemeester Vreeman, die TiKiKo voor het eerst zelf zag optreden, had genoten en toonde zich geraakt door de voorstelling.

Straatkinderen

Gelukkig trok elk van de voorstellingen een volle zaal en bracht de kaartverkoop het gehoopte bedrag op, daarnaast was de hulp van vele stichtingen, instellingen en bedrijven ook deze keer weer hartverwarmend. En de steun van 'de Wilde Ganzen' en NCDO onontbeerlijk. Ondanks de economische recessie werd voor TiKiKo weer 'flink in de bus geblazen'. Een passende metafoor, want de doelstelling van TiKiKo was om voldoende geld in te zamelen voor een bus in Rio de Janeiro, waarmee mobiele ondersteuning kan worden geboden aan de straatkinderen in deze grote stad.

De ambassadeur van Projeto Legal in Brazilië, Frans Nederstigt, nam zijn nichtje Emma mee naar Rio de Janeiro om haar de slechte en dikwijls levensbedreigende omstandigheden van straatkinderen met eigen ogen te laten zien. Het was daarom passend dat door voorzitter Blankenstein van de Stichting TiKiKo-RC Leijdal voor Brasil de cheque met een bedrag van maar liefst 50.000 euro, door TiKiKo met 'Djona's Saga' bijeengespeeld en -gezongen, op het podium juist aan Emma Nederstigt werd overhandigd. Projeto Legal zorgt ervoor dat het bedrag tot op de cent aan het beoogde doel wordt besteed.

TiKiKo bedankt alle bedrijven en instellingen die 'Djona's Saga' en het prachtige bedrag voor hulp aan de straatkinderen in Brazilië mogelijk maakten.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Komende evenementen

No current events.

Facebook

Verjaardagskalender

Vandaag jarig
Maud van Willigen (10 jr.)

Binnenkort jarig
Babette den Dungen (29 sep)
Amber van Rutten (30 sep)
Lissa Kwakoe (2 okt)
Esmee van den Berg (15 okt)

Onlangs jarig
Imane Otmani (15 sep)
Tieke van Roy (23 aug)
Milou van de Weijdeven (19 aug)
Demy Donders (7 aug)