Advertenties

‘Bureau Zorgeloos’ in 3D-sfeer bij TiKiKo

Stadsnieuws, 10 oktober 2010

 Rob van Trier 

Tegen mezelf zeg ik na de voorstellingen: volgende keer doe ik het niet meer. Toch laat ik mezelf steeds weer verleiden om mee te werken aan de productie. Ook nu weer voor ‘Bureau Zorgeloos.’ Rob van Trier heeft voor de vierde keer op rij de decors ontworpen voor de musical van TiKiKo. Op 19, 20 en 21 november staat die op de planken van Theaters Tilburg. De opbrengst ervan gaat naar Jabalpur in India.

Rob van Trier steunt goed doel TiKiKo 

Waarom hij zich laat verleiden? “Ik wil dolgraag een bijdrage leveren aan het verwezenlijken van het goede doel wat het koor heeft uitgekozen.” Het kan geen toeval zijn, Van Trier steekt de laatste tijd vaak de kwast in de verf voor goede doelen in relatie met kinderen. Als voorbeelden noemt hij Villa Pardoes en KiKa. Voor de realisatie van een autistenhuis schilderde Van Trier duizenden euro’s bij elkaar. “De kwast is machtig. Mooi toch als je op die manier een bijdrage kunt leveren aan het welzijn van anderen.” 

‘Bureau Zorgeloos’

Enige tijd geleden bezocht hij de repetities van ‘Bureau Zorgeloos’ en was vanaf dat moment in zijn hoofd al aan het schetsen. “Uitgangspunt deze keer was het creëren van een soort kijkdoos. Je kent ze wel van vroeger. Een huis of een boom uitknippen en die midden in de doos vast plakken. Een kijkgat er in en de 3D-animatie is klaar.” Het blijkt allemaal niet zo simpel als de kunstenaar het schetst. Hij is daar zelf ook wel van doordrongen. “Het is elke keer een hele klus. Je gaat uit van een bepaalde opstelling en gaandeweg worden er nog decorstukken aan toegevoegd.” 

Schetsen

Hij heeft de ‘simpele’ schetsen in handen gegeven van de decorbouwers en die zijn er naarstig mee aan de slag gegaan. “Het is strak, simpel en een beetje kubistisch”, mijmert Van Trier als we hem vragen naar de uitstraling, de sfeer van het decor van ‘Bureau Zorgeloos’.

“Alles wordt van hout gemaakt en het gros van de decorstukken komt uit de rekken. Lichte vlakken overheersen. Zelfs de toneelvloer, en daar is het nodige over vergaderd, is wit. Omdat de personages zeer kleurrijk zijn gekleed, knallen die er uit.”

Rob’s werk houdt het midden tussen impressionisme en expressionisme. Soms is zijn werk de ‘olieverfstijl’ van Van Gogh te zien. “Als ik in de Provence ben, kan ik toch niet om hem heen. Ik wil mezelf absoluut niet met hem vergelijken. Misschien één overeenkomst: we zijn beide doorzetters.” Hij is steeds op weg om nieuwe invalshoeken en technieken te ontdekken. Multimediaal lijkt momenteel centraal te staan. “De digitale wereld biedt ook ons type kunstenaar een keur aan uitdagingen maar ik schrik ook niet terug van het maken van een schilderij van chocolade.” 

Femme fatale

‘Bureau Zorgeloos’ gaat over een rustig en vredig dorpje dat onder de indruk raakt van nieuweling Jessica. Is zij werkelijk een lieve dame of moeten de dorpsbewoners opletten voor deze femme fatale? De kaartverkoop verloopt via de site www.tikiko.nl.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Komende evenementen

No current events.

Facebook

Verjaardagskalender

Vandaag jarig
Maud van Willigen (10 jr.)

Binnenkort jarig
Babette den Dungen (29 sep)
Amber van Rutten (30 sep)
Lissa Kwakoe (2 okt)
Esmee van den Berg (15 okt)

Onlangs jarig
Imane Otmani (15 sep)
Tieke van Roy (23 aug)
Milou van de Weijdeven (19 aug)
Demy Donders (7 aug)